Sommerens grillfavoritter presenteres av MENY

Det skal være mye smak, skikkelige råvarer og en perfekt munnfull. Her er årets fem største grilltrender.

Vi har tatt en prat med Espen Schøning Lie, kokk og leder av MENY-Lauget, MENYs egne mateksperter, om de mest trendy råvarene du kan legge på grillen i sommer.

– På grillen i år skal det helst ligge skikkelige råvarer som saftige burgere, rå pølser og rause kjøttstykker fra produsenter som Lerstang kylling, Jæren Smak, MENY Angus eller Grøstad, forteller Espen, og legger til:

– Men når det kommer til tilbehøret kan vi tillate oss å jukse litt. I ferskvaredisken hos oss finner du alltid ferdig tilbehør, som nylaget brokkolisalat, ovnsbakte poteter og grønnsaker som du bare trenger å varme på grillen og salatbar med alt du kan tenke deg av ferdigkuttede grønnsaker.

Men når vi først skal grille kjøtt, vil vi velge gode råvarer av høy kvalitet.

1. Kvalitet over kvantitet

– I tråd med den generelle trenden om å redusere kjøttinntaket, vil mange legge mindre kjøtt på grillen i sommer.

Men når vi først skal grille kjøtt, vil vi velge gode råvarer av høy kvalitet.

Å bruke hele dyret har blitt viktigere enn noen gang. I stedet for å fokusere kun på «biffen», vil vi i sommer utforske nye og spennende stykningsdeler, som culotte, flank steak, flat iron, dragebiff og tri-tip.

Gå for kvalitet over kvantitet, og velg kjøtt fra leverandører som har fokus på dyrevelferd og økologisk landbruk, som Jæren Smak svin og lam, MENY Angus eller Grøstad.

2. Grønt på grillen

I år kommer vi ifølge Espen til å grille mer grønt enn noen gang før, både i form av grønnsaker og veganske alternativer.

Legg råvarer som hjertesalat, aubergine, spisskål, halloumi, paneer og sopp på grillen, og finn dine favoritter blant det store utvalget av kjøttfrie alternativer.

– Sommeren er den beste sesongen å spise kjøttfritt. Da bugner frukt- og grøntavdelingen av delikate vår- og sommergrønnsaker, som etter en kort omgang på grillen forvandles til fantastiske middagsretter, forteller Espen.

Prøv for eksempel grillet hjertesalat med «mormorderessing», grønnsaksspyd eller en saftig vegetarburger med aioli.

3. Den perfekte munnfull

En god hamburger går aldri av moten. Vi har lenge vært opptatt av å lage de «høyeste» burgerne, men vi ser nå at trenden beveger seg mot det enkle og smakfulle.

– I år handler det handler om «The Perfect Bite» og ønsket om å skape en perfekt munnfull, forteller Espen.

  Vi er lei av «intetsigende» sauser og oster uten karakter. I stedet ønsker vi oss smaksopplevelser av restaurantkvalitet. Velg derfor ekte cheddar, tørrsaltet bacon, de gode smakene og luftig briochebrød.

Hemmeligheten bak en skikkelig god burger i sommer er å få alle smakene i perfekt harmoni. Start med en god saus, salat og tomat, legg et par osteskiver på burgeren og topp med bacon og løk. Avslutt med brioche hamburgerbrød.

4. Sett ekstra smak på sommermaten

Mange nordmenn har allerede fått smaken på spicy dressinger, og sausen Sriracha har blitt “hverdagsketchup” for mange. Årets trend for bbq-sauser og tilbehør heller mot rendyrkede chilismaker og «hot sauces» med masse trøkk.

– Vi inspireres stadig av smaker fra alle verdens hjørner, og i sommer er det særlig de autentiske bbq-smakene fra USA som løftes frem som en av de store grilltrendene, forteller Espen.

Mange av smakene kan kanskje virke litt nye. Vi snakker tross alt om å oppgradere den tradisjonelle ketchupen til smaker som ananas og bjørnebær. Ofte i kombinasjon med chili og røyksmak. Men bare vent – dette er en grilltrend du fort blir hektet på!

I den nye serien med bbq-sauser fra Super Shack finner du godbiter som «Sinner of Saints» – en fruktig saus med røtter i matkulturen fra New Orleans, og chipotlemajonesen «Chipotle Passion Punisher» – inspirert av en legendarisk burgermiddag i San Diego.

5. Taco i hagen

Taco er ikke lenger bare «fredagstaco med kjøttdeig» som spises i stua foran Gullrekka. Sommerlig fyll som mango, jordbær, kylling og granateple blir stadig mer populære ingredienser i tacoen.

Serien «Broken Taco» representerer et skifte i tacotrenden, og i sommer skal du ta den med deg ut i hagen. Prøv tacosausene, krydder og tortillachips til tradisjonell grillmat.

– Prøv for eksempel burritos med grillet laks og sauser fra Broken Taco, grillet biff krydret med «taco trinidad spice mix» eller vegetarburger med grillet mais, sopp, tortillachips og «tropical ghost salsa».

MENY Lietorvet

Ble du fristet? Gå innom MENY Lietorvet neste gang du skal handle da vel.