STOR SOLGUIDE

- slik gjør du kroppen klar for sommeren

Det er ingen tvil om at vi elsker sol og sommer, men ikke bli så revet med at du glemmer å beskytte og pleie hud og hår. Med vår solguide er du klar for late dager hjemme, på fjellet eller ved sjøen.

10 soltips fra Lietorvet:

  • Klargjør kroppen og føttene med en god skrubb.
  • Smør deg ofte og rikelig.
  • Velg alltid faktor 50 til barna.
  • For sensitiv hud bør du velge veganske solkremer.
  • Solkremen skal lagres mørkt og kaldt.
  • Leppene trenger også beskyttelse.
  • Brukt nok solkrem. 1 ts til ansiktet og en håndfull til kroppen.
  • Beskytt håret med sjampo og balsam som gir UV-beskyttelse.
  • Tørrsjampo redder ferien når du ikke får vasket håret.
  • Få wet-look med saltvannspray.

 Gjør kroppen og føttene klar for solen

På Vitusapotek på Lietorvet jobber Duresa Gashi. Hun jobber som apotektekniker og har mange gode tips til å forberede sommerhuden.

«Start med en god skrubb. Få vekk alle de døde hudcellene». En skrubb kan du bruke 1-2 ganger i uka. Etter å ha skrubbet bort døde hudceller må du tilføre kroppen fuktighet.
«Jeg kan ikke få sagt det nok, men det er fukt, fukt, fukt som gjelder».
Duresas favorittskrubb er franske Avène Body Gentle Scrub. «Denne bruker jeg hver uke, og er skikkelig fornøyd med resultatet».

Etter en solid skrubb av kroppen bør føttene få en runde. Det er viktig å sette av nok tid når du skal pleie føttene. Gjør du en god jobb nå, trenger føttene bare vedlikehold resten av sommeren.

Duresa anbefaler å starte med fotbad. «Tapp vann i en balje, og sett føttene oppi. De skal være der 5-15 minutter». Ta gjerne i litt badesalt eller fotsalt.

Etter et fotbad er det lettere å peele bort hard hud på fotsålen. Men vær forsiktig peeler du for hardt blir huden sår, og vil overkompensere og produsere mer hud. Utfør peelingen med lette bevegelser, ikke for hardt. Tar du peeling før fotbadet vil du ha mer kontroll på hvor mye hud du filer bort. Smør beina godt inn med fotkrem.
 

Hvilken solkrem bør du velge?

På Apotek 1 jobber Cathrine Myhra. Hun er er apotektekniker og hudpleier, og har jobbet på Apotek 1 Bien på Lietorvet i 8 år. Cathrine har god ekspertise på området og hjelper deg gjerne.

«Det er viktig å smøre seg en halv til en time før du går ut i sola, og deretter hver tredje time. Bruk gjerne en egen solkrem til fjeset og en til kroppen. Jeg anbefaler å bruke solfaktor fra 30 og oppover. Velg en solkrem som du liker. Til ansiktet er det spesielt viktig å ta hensyn til hvilke hudtype du har. Føles produktet behagelig på kroppen er det større sjanse for at du bruker den».

Til barna er det lurt å velge solprodukter som er enkel å påføre raskt, tåler lek, ikke kjennes klissete og kan smøres rett på våt hud. Bruk solfaktor 50 til barn. «De har tynn og lys hud, og trenger ekstra beskyttelse.» Hun anbefaler også å bruke caps, solhatt, og UV-klær til de minste barna.

Cathrine opplever at kundene er flinke til å bruke solkrem. Solkrem er en billig forsikring når man tenker på skadene de kan gi! «Vi får spørsmål fra de godt voksne om soling og produkter, men som regel har de en favoritt som de bruker år etter år. Hvis de spør, anbefaler jeg dem å bruke en solkrem med høy faktor».

Veganske solkremer

Butikksjef på Sunkost Stine Børresen er opptatt av veganske og økologiske produkter. Hun har jobbet på Sunkost siden butikken åpnet høsten 2020.
«Vi har veganske solkremer for voksne og barn. Vi har akkurat fått inn nye produkter som er en naturlig solkrem med økologiske ingredienser. Dette er fine alternativer for deg som ønsker rene produkter. De er også godt egnet for dem med sensitiv hud».

Skal du være lenge på stranda eller i direkte sollys bør du smøre deg hver tredje time. Bading, sand, og svetting sliter bort solkremen. Det er viktig å smøre seg etter hvert bad. Mange smører på for lite solkrem. «I ansiktet anbefaler jeg å smøre på 1 ts med solkrem. Til kroppen trenger du en god håndfull».

Aftersun med stil

Etter en lang dag ute er det viktig å tilføre kroppen fukt. «Jeg kan ikke få sagt det nok, kroppen trenger mye fukt på denne tiden av året. Dusj bort rester av solkrem, og smør kroppen godt med en deilig bodylotion eller en aftersun. Husk at fjeset og trenger en god krem», sier Cathrine Myhra hos Apotek 1.

Slik lykkes du med selvbruning

Nina Skåne hos Skin Tonic har jobbet innen kosmetikk til og fra i 30 år. Skin Tonic på Lietorvet har vært der i to år, og Nina har solid kompetanse på produkter til ansikt og kropp. I år har hun merket en stor pågang på produkter til selvbruning.

«Det har tatt helt av de siste årene. Produktene for selvbruning har blitt utrolig bra og mange. Du kan nesten ikke gjøre feil. Det er slutt på oransje føtter, skjolder og illeluktende selvbruning».

Det som er viktig, og som mange gjør feil er å ikke klargjøre huden før du tar på selvbruning. Skrubb huden godt. Bruk hansker dersom produktet krever det. Nå kommer også noen av produktene med egen hanske i pakningen.

Sminke med solfaktor

Sminke og dagkrem kommer med solfaktor, men gir det god nok beskyttelse mot sola?
«Dagkrem eller makeup med solfaktor er et godt tilskudd i hverdagen, men det gir ikke samme beskyttelse som solkrem. Skal du ha skikkelig beskyttelse er det solkrem som gjelder».

Mange glemmer å smøre inn leppene med solfaktor. Det er viktig for å unngå sprukne, såre og ømme lepper. Det finnes egne produkter med solfaktor for dette. Nina anbefaler høyere faktor når du er mye ute i sterk sol.

Slik pleier du sommerhåret

Håret trenger også beskyttelse på varme dager. Frisør Marianne Pettersen hos Walmann Salong har god erfaring med beskyttelse av hår. Hun anbefaler å bruke en sjampo og balsam som gir UV-beskyttelse. «Disse bør du bruke daglig, det gir god beskyttelse av håret på solrike dager».

Ønsker du å få wet-looken kan du bruke en saltvannsspray. «Er du på stranden vil du automatisk få denne looken uten å gjøre noe, men dersom du ønsker denne i hverdagen kan du ta i bruk en saltvannsspray».

Mye solkrem, hyppig påføring, og ekstra svetting gjør håret fortere fett. Skal du friske opp håret er Mariannes beste tips tørrsjampo. «Det frisker opp et ikke rent hår, og det vil se tilnærmet nyvasket ut». Tørrsjampo kommer også i reisestørrelser, noe som er kjekt å ha med i strandbagen eller veska for en kjapp oppfriskning.

Meld deg inn i Lietorvet kundeklubb

Bli medlemmer i Lietorvet kundeklubb og få de beste tilbudene. På Lietorvet har vi en egen kundeklubb der du får faste rabatter i butikkene våre og spennende velkomstilbud.

 

Les mer om Lietorvet kundeklubb her  eller sende LIETORVET til 2242 og bli medlem nå!

Lietorvet kundeklubb kupong_skin tonic med bilde
Lietorvet kundeklubb kupong_vitus apotek 1 uten bilde